Elibro blogt

Schrijftips, uitgeefadviezen en anekdotes

Gastblog Jasper Polane: de crowdfunding van ‘Lege steden’

op 26/09/2014

Deze maand kwam de fantasy thriller Lege steden van Jasper Polane uit. Met veel plezier heb ik dit boek geredigeerd. De uitgave ervan is door middel van crowdfunding mogelijk gemaakt.

Ik vroeg me af hoe Jasper dat voor elkaar heeft gekregen en ik denk dat ik daarin niet de enige ben. Daarom kunnen jullie hieronder over Jaspers ervaringen lezen in zijn gastblog.

 

 

Crowdfunding: mijn “ooit eens”-plan

Het idee van crowdfunding is dat veel donateurs ieder een klein bedrag inleggen, zodat alle donaties bij elkaar een groter bedrag bijeen brengen. Om de crowdfunding te laten slagen moest ik € 5200,- aan donaties ophalen. Een flink bedrag! Ik schatte ongeveer 200 donateurs nodig te hebben om mijn einddoel te bereiken. (Ik redde het uiteindelijk met 133 donateurs.)

Het begin

Ik was al enige tijd aan het proberen om mijn fantasy thriller Lege steden uitgegeven te krijgen. Ik had het manuscript in 2008-2009 geschreven en had er daarna meer dan een jaar aan herschreven totdat het volgens mij geschikt was voor een uitgever.

Het lukte echter me niet om een uitgeverij te vinden. Naarmate het langer duurde begon ik het steeds vervelender te vinden. Vooral ook omdat ik ondertussen gewoon doorging met schrijven en twee vervolgen schreef. Boeken die het levenslicht nooit zouden zien als deel 1 niet uitgegeven werd. Het leek erop dat ik dat zelf zou moeten doen.

In de kringen die ik bezoek op Google+ komen geregeld crowdfundingprojecten voorbij. Daardoor kreeg ik al snel het idee om de uitgave van mijn boek met crowdfunding te financieren. Ik hield dit idee een tijd lang in mijn achterhoofd als een plan dat ik “ooit eens zou uitvoeren”. Je kent dat soort plannen wel.

Waanzinnige plan

Dat bleef zo totdat ik in maart van dit jaar het boek Waanzinnige plannen van Marcel van Driel las. Dit boek gaat erover hoe je zulke “ooit eens”-plannen uit kunt voeren. Marcel weet de lezer met opdrachten meteen ertoe aan te zetten met zijn of haar waanzinnige plan te beginnen. Voordat ik het wist was ik begonnen een begroting te maken en had ik mijn crowdfundingproject bij Voordekunst opgegeven.

In mei ging mijn project van start. Ik benaderde mensen via e-mail, zette dagelijks berichten op Facebook, en twitterde elke dag meerdere keren. Ik haalde de eerste dag meteen 20% van het streefbedrag en daar kwam elke dag een aantal procenten bij. Alles liep voorspoedig!

Muurvast

Het Lege steden project bereikte vrij gemakkelijk 52%. maar stond toen helemaal stil. Het stond muurvast. Nou is het bekend dat de tweede helft van het bedrag in een crowdfundingproject moeilijker bijeen te krijgen is dan de eerste helft, maar ik had er niet op gerekend dat het helemáál stopte. Een week lang kwam er geen enkele donateur bij en bleef de teller op 52% staan.

Hij kwam daar pas vanaf toen ik zelf een bedrag stortte om de boel op gang te krijgen. Dat werkte. Blijkbaar doneren mensen liever aan een project dat op 61% staat, dan op een die op 52% staat.

Evenementen

De meeste donateurs die ik binnenhaalde waren familieleden, vrienden, of kennissen. Maar om het eindbedrag te halen had ik niet genoeg aan de mensen in mijn eigen netwerk: ik moest op een of andere manier ook buiten mijn netwerk donateurs trekken.

Donateurs buiten je netwerk bereiken is heel moeilijk. Berichten op internet plaatsen is niet genoeg. De beste manier om mensen buiten je kring te vinden is door mee te doen aan evenementen, of ze zelf te organiseren. Zo heb ik op een boekenmarkt in Leiden gestaan en ben ik geïnterviewd voor de radio.

Twee evenementen waren bijzonder:

In Nieuwe Energie Leiden organiseerde ik samen met het Unit-2-collectief De Lege Steden Experience: een bijzondere mengeling van theater, tentoonstelling en spookhuis. Bezoekers werden ondervraagd door leden van de inquisitie en moesten een aantal tests uitvoeren. Deze middag was zeer geslaagd en erg leuk om te doen. Het leverde iets minder donateurs op dan ik had gehoopt, maar het bracht me wel onder de aandacht van de bedrijven in Nieuwe Energie, waaronder de grootste krant van Leiden en omstreken.

LegeStedenExperience

Foto gemaakt tijdens de Lege Steden Experience

Ook leuk was de Word Sprint. In het laatste weekend van de crowdfunding schreef schrijfgroep de G.H.O.S.T.Writers gedurende vier uur zo veel mogelijk woorden. Mensen konden de leden sponsoren voor het aantal woorden dat werd geschreven (bijvoorbeeld een halve cent per woord). Ik had met de bibliotheek in Leiden geregeld dat we daar konden zitten en dat maakte de middag zeer speciaal.

Gehaald

En toen opeens, vier dagen voor de deadline, sprong de teller op 100%. Ik had het gehaald! Een onwerkelijk gevoel: ik was twee maanden met niets anders bezig geweest dan dit project. Nu opeens was het streefbedrag gehaald en kon mijn boek écht uitgegeven gaan worden.

Behalve hard werken waren deze maanden ook leuk en spannend! Niks geeft zoveel voldoening als een project na twee maanden succesvol te kunnen afsluiten. Of ik nog eens een crowdfunding zou doen weet ik niet, maar ik ben blij het een keer meegemaakt te hebben. Het heeft veel energie gekost, maar dat was het meer dan waard. (Als ik het eindbedrag niet had gehaald had ik daar waarschijnlijk heel anders over gedacht, natuurlijk.)

En het avontuur gaat door! Omdat ik het bedrag heb gehaald kon ik mijn eigen uitgeverij, Quasis, beginnen en Lege steden uitgeven. Eindelijk!

 Auteursfoto JPolane

Lege steden is overal te koop. Bestel hem nu bij bol.com: http://www.bol.com/nl/p/lege-steden/9200000032306369/

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons dan op Facebook: http://www.legesteden.nl.

Lees het eerste hoofdstuk op Quasis: http://quasis.nl/?p=42

Over de auteur

Jasper Polane (40) is regisseur en schrijver. Zijn bekendste werk is de tekenfilmserie Dip & Dap, waar ook een aantal kinderboekjes van zijn verschenen (Just Publishing). Lege steden is zijn eerste boek voor volwassenen. Hij is in Leiden geboren en woont nu met zijn gezin in Leiderdorp.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: